Po mechanikach, wulkanizatorach i stacjach paliw przyjdzie czas m.in. na restauracje, bary, lodziarnie i fast-foody. Sprawdź, od kiedy kasa online w gastronomii jest obowiązkowa. Dowiedz się też, czym nowe urządzenia różnią się od starych i z jakim nowym wymogiem wiąże się ich użytkowanie.
Klienci biur księgowych prowadzący warsztaty samochodowe, punkty wulkanizacyjne, a także stacje paliw, wiedzą już o nałożonym na nich od 1 stycznia 2020 r. nowym obowiązku. Kolejną dużą grupą przedsiębiorców zobowiązanych do wymiany kas fiskalnych na urządzenia online’owe będą właściciele stacjonarnych lokali gastronomicznych, obiektów noclegowych, a także składów opału.
Kasa online w gastronomii – poinformuj swoich klientów
Kasy fiskalne online, a w zasadzie obowiązek wymiany starych urządzeń na nowe, wzbudza sporo emocji. W rzeczywistości jednak cały proces wprowadzania kasy online’owej w lokalu gastronomicznym nie musi obciążać podatnika ani pod kątem praktycznym, ani czasowym, ani (w ograniczonej mierze) finansowym. Przede wszystkim warto podkreślić, iż pod względem wyglądu, obsługi, a nawet większości funkcji, kasa online w gastronomii nie różni się od swojej poprzedniczki z elektroniczną kopią paragonu. Większość popularnych modeli po prostu zyskała swoją odsłonę online’ową – na przykład Elzab K10, Posnet ERGO, czy nawet drukarka fiskalna Posnet TRIO.
Istotną zmianą będzie konieczność zapewniania kasie fiskalnej stałego dostępu do Internetu. W tym zakresie warto rekomendować zastosowanie rozwiązania, które już funkcjonuje w danym lokalu gastronomicznym. W zależności od modelu, kasy online’owe łączą się z siecią teleinformatyczną za pośrednictwem LAN/Ethernet (łącze stacjonarne), Wi-Fi, GPRS, USB podłączonego do komputera itp.
Kiedy obowiązkowa kasa online w gastronomii
Zgodnie z przepisami ustawy z dnia 15 marca 2019 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy – Prawo o miarach (Dz. U. z 2019 r. 675), podatnicy wymieniają kasy na online’owe w następującej kolejności:
W terminie 1 stycznia 2020 r.:
- świadczący usługi:
– naprawy pojazdów silnikowych oraz motorowerów, w tym naprawy opon, ich zakładania, bieżnikowania, regenerowania,
– w zakresie wymiany opon i kół dla pojazdów silnikowych i motorowerów,
- zajmujący się sprzedażą benzyny silnikowej, oleju napędowego, gazu do napędów silników spalinowych.
W terminie 1 lipca 2020 r.:
- świadczący usługi:
– związane z wyżywieniem wyłącznie świadczone przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo,
– w zakresie krótkotrwałego zakwaterowania,
- zajmujący się sprzedażą węgla, brykietu i podobnych paliw stałych wytwarzanych z węgla, węgla brunatnego, koksu i półkoksu przeznaczonych do celów opałowych.
W terminie 1 stycznia 2021 r. świadczący usługi:
– fryzjerskie,
– kosmetyczne, kosmetologiczne,
– budowlane,
– w zakresie opieki medycznej świadczonej przez lekarzy i dentystów,
– prawnicze,
– związane z działalnością obiektów służących poprawie kondycji fizycznej – wyłącznie w zakresie wstępu.
Warto przy tym pamiętać, iż w określonym dla danej branży terminie kasa fiskalna online musi być już zafiskalizowana i gotowa do ewidencjonowania sprzedaży. Warto więc zachęcić klienta biura księgowego do wcześniejszego zakupu urządzenia odpowiadającego jego potrzebom.
Ważne!
Kasa online w gastronomii będzie obowiązkowa od 1 lipca 2020 r.